top of page

Parkinson

De fysiotherapeut is de specialist als het gaat over het menselijk bewegingsapparaat. De fysiotherapeut van Zorgwaard adviseert, begeleidt, ondersteunt of behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen, zo ook bij Parkinson of Parkinsonisme.

Waarom fysiotherapie voor Parkinson/Parkinsonisme

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson of bij parkinsonisme richt zich vooral op het verbeteren of het onderhouden van het bewegend functioneren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een oefenprogramma of door het aanleren van beweegstrategieën om bepaalde activiteiten beter uit te kunnen voeren. Het aanleren van beweegstrategieën doen we meestal op de plaats waar ze gebruikt moeten worden. Dit houdt in dat we ook aan huis behandelen of op een andere locatie als dat nodig is. Ook kunnen cues ingezet worden om bepaalde taken makkelijker te maken. Denk daarbij aan het gebruik van een metronoom bij het lopen of het hardop tellen tijdens het zetten van stappen.

Een oefenprogramma kan (soms grotendeels) zelfstandig uitgevoerd worden, waarbij er regelmatig contactmomenten met de therapeut zijn om de voortgang te evalueren. Het kan zijn dat er toch meer begeleiding nodig is. In dat geval wordt er meestal op één of meerdere momenten in de week geoefend op één van onze locaties. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. 

Fysiotherapie Zorgwaard is aangesloten bij het landelijk Parkinson netwerk ParkinsonNet. Hierdoor weet de huisarts of neuroloog dat de cliënten verwezen worden naar een deskundig opgeleide therapeut op het gebied van Parkinson. Ook is er multidisciplinaire samenwerking met ergotherapie, logopedie en diëtiek mogelijk binnen Zorgwaard. 

De therapie wordt gestart met een intake, waarbij vastgesteld wordt wat de mogelijkheden op dat moment zijn, welke beperkingen je ervaart en wat je graag zou willen bereiken met therapie. Aan de hand van jouw wensen maken we met elkaar een behandelplan dat bestaat uit omschreven en haalbare doelen.

Kunnen wij u helpen?

Plan eenvoudig uw intake bij onze praktijk

Benieuwd naar wat onze Parkinson fysiotherapeuten voor jou kunnen betekenen? Bel gerust op om een afspraak in te plannen, dan kijken wij samen naar de mogelijkheden!

CVA.jpg
bottom of page